Kara z UFG - co zrobić?

Zapomniałem wznowić polisy OC (po zakupie pojazdu). Polisa skończyła się pod koniec grudnia 2022. Pojazd ubezpieczyłem od 01.01.2023. Dostałem pismo z UFG pod koniec stycznia 2023, że kontrola została przeprowadzona i nałożono na mnie karę w wysokości 1200zł.
Jak mogę się odwołać od tej kary ? Czy można to umorzyć? Nikt mnie nie powiadomił, nie zadzwonił ubezpieczyciel, że się kończy ubezpieczenie

W uzasadnionych przypadkach UFG może umorzyć karę, ewentualnie rozłożyć ją na raty.
Szansę na jego akceptację Klient ma tylko wówczas, gdy znajduje się w trudnej sytuacji życiowej.

Przejściowy problem finansowy lub chwilowo niższe zarobki nie są wystarczającym argumentem.
Natomiast mogą nimi być poważne zachorowanie, śmierć bliskiej osoby lub duże długi. Oczywiście trzeba udowodnić, że opisane we wniosku zdarzenia mają miejsce.
Jeśli UFG zaakceptuje wniosek, to może umorzyć tą karę, rozłożyć jej spłatę na raty lub odroczyć termin płatności.

W przypadku odpowiedzi odmownej pozostaje zapłata kary zgodnie z wezwaniem.
Radzę zawsze moim klientom aby po zakupie pojazdu zgłosili się do swojego lub dowolnego Agenta, który po prostu

„zaopiekuje się” Klientem. Agent sprawdzi do kiedy pojazd ma ubezpieczenie, czy polisa opłacona była w całości. Sprawdzi również czy obecny ubezpieczyciel nie przeliczy składki na nowego właściciela pojazdu i nie będzie kazał “słono” dopłacić do istniejącego ubezpieczenia /a tak bywa, zwłaszcza, gdy pojazd zakupi kierowca z sporą historią szkodową lub kierowca,który dopiero otrzymał swoje pierwsze prawo jazdy/. Na koniec, Agent dopilnuje terminu nowego ubezpieczenia i przygotuje dla Klienta ofertę dopasowaną do jego potrzeb.